CIY: Słodkie gofry

18:53 Karina - Azmariaa 0 Komentarzy

Lato jest idealną porą roku, aby zaszaleć. W związku z tym postanowiłam zrobić coś na prawdę szalonego i przyrządzić jedną z moich ulubionych słodkich potraw, a mowa tu oczywiście o gofrach. Jeśli pamiętacie kucharzenie nie jest moją mocną stroną, brak mi zdecydowanie wyczucia w gotowaniu. Mimo wszystko wychodzę z założenia, że trzeba próbować do skutku i uczyć się na błędach, a nic tak nie wpływa na rozwój człowieka jak realizowanie coraz trudniejszych zadań. Moim pierwszym podejściem były omlety, także czas na coś trudniejszego.
Nic tak wspaniale nie smakuje jak chrupiące ciasto gofrowe posmarowane nutellą i podane z lodami waniliowymi. Oczywiście można zakupić owy smakołyk w wielu miejscach na świecie, nie jest to problemem. Jednak uważam, że warto spróbować swoich sił w kuchni i stworzyć idealny deser, który spełni nasze wszelkie oczekiwania.

Słodkie gofry:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1/3 szklanki oleju
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Zacznijmy od rozgrzania gofrownicy, a następnie oddzielenia żółtek od białek. Do głębokiej miski sypiemy mąkę. Dodajemy wszystkie składniki, czyli: mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Składniki miksujemy na jednolite ciasto, tak, aby pozbyć się wszelkich grudek. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Powstałą masę kładziemy na foremki gofrownicy. Pieczemy około 4 minuty do uzyskania złotego koloru. Gorące gofry smarujemy nutellą i dekorujemy gałkami ulubionych lodów.
Smacznego!

Dziękuję za przeczytanie! :)
Dodawajcie się do mojej witryny i bądźcie zawsze na bieżąco. 

Zobacz również: